Rørfornying av offentlig vann og avløp

Rørfornying av offentlig vann og avløp

Vi utfører gravefri ledningsfornyelse og rehabilitering av VA-anlegg.

Hvorfor rørfornying? Kontakt oss

Rørfornying av offentlig vann og avløp

Ledningsfornyelse og rehabilitering av VA-anlegg med minst mulig oppgraving.

Hvorfor rørfornying? Kontakt oss

Hvorfor rørfornying?

Vedlikeholdsetterslepet på det norske ledningsnettet er enormt. Oppgraving og bytte av alle rørene er ikke realistisk, bærekraftig eller økonomisk hensiktsmessig. Med rørfornying og gravefrie metoder (NoDig) kan ledningsnettet rehabiliteres raskere og med minimal inngripen i miljø og infrastruktur. Gjennomføringstiden er normalt kortere enn ved tradisjonell graving. Det betyr lavere kostnader, reduserte utslipp, og økt tempo på ledningsfornyelsen.

Slik fornyet vi et rør inni et fjell, uten å grave

Oslo kommune hadde behov for å rehabilitere spillvannsledninger fra 1953 som var lagt i tunneler inni fjell. Rørene var utette og forurenset overvannet som går i tunnelene. Arbeidene i tunnelene måtte begrenses, og med vanskelig tilkomst til både rør og kummer, falt valget på rørfornying med strømpeforing.

Med rørfornying kunne vi installere strømpeforingen i lange strekk fra kum til kum, uten å grave. Totalt i prosjektet rehabiliterer vi 1948 meter spillvannsledninger Ø450 – 700 mm i tre ulike tunneler og 11 tilhørende kummer med forskjellige metoder i verktøykassa vår.

Hva kan fornyes?

Olimb Rørfornying har en stor verktøykasse for gravefri rehabilitering av avløpsledninger, vannledninger, kummer, stikkrenner og kulverter:

Strømperenovering er den mest utbredte metoden i rørfornying av eksisterende avløpsledninger uten graving. Metoden gjør at spillvannsledninger, overvannsledninger og fellesledninger i offentlig VA-nett kan fornyes hundre prosent gravefritt.

Slik gjøres det:

  1. En strømpeforing er produsert i filt eller glassfiber, eller en kombinasjon av disse materialene.
  2. Foringen blir mettet med et resin som i praksis er et flytende plaststoff (epoxy, polyester eller vinylester).
  3. Deretter blir foringen ført inn i eksisterende rør som er renset og klargjort. Innføringen skjer ved hjelp av trykktank («kule»), vanntrykk (innføringstårn) eller inntrekking (glassfiberstrømper).
  4. Utherdingen skjer etter at strømpeforingen er på plass inni ledningen. Hvilken herdemetode som blir brukt, avhenger av type strømpeforing og type resin.
  5. Etter utherding blir grenrørene frest opp og slipt pene ved hjelp av fjernstyrt robot.

Teknisk informasjon:

  • Strømperenovering kan utføres på avløpsrør i diameter fra 50 mm opp til 2200 mm.
  • Dimensjonene på strømpeforingen avgjør hvor lange lengder som kan monteres i ett strekk. Våre installasjoner er alt fra noen få meter til flere hundre meter.
  • Strømpeforingen blir dimensjonert i forhold til ringstivhet (korttid og langtid), ut ifra kundens krav og med VA/Miljø-blad nr 91 som norm.

Tettilsluttet rør er ofte benyttet ved fornyelse av vannledninger.

Slik gjøres det:

  1. Et selvstendig, nytt PE-rør i innsnevret form blir installert i den eksisterende ledningen fra en kum eller en mindre inntrekkingsgrop.
  2. Ved hjelp av damp og trykk folder røret seg ut inni det opprinnelige røret.
  3. Resultatet er et tettsittende rør som har funksjonene til et nytt rør, og som fungerer uavhengig av tilstanden til det omsluttende røret.

Tverrsnittet i det nye røret blir noe mindre enn i det opprinnelige, men på grunn av den glatte flaten blir gjennomstrømmingsevnen minst like god som tidligere. Det må graves opp ved anboringene.

Teknisk informasjon:

  • Renoveringsmetode: Leveres både som strukturell og semistrukturell
  • Diameter: Fra 100 mm til 400 mm
  • Maks installasjonslengde i ett strekk: Avhenger av rørets diameter. Tettilsluttet rør blir levert på trommel. Små dimensjoner kan ha lengder opptil 700 meter på trommel, mens de største dimensjonene har en begrensning på cirka 100 meter rør på trommel. Rørlengdene sveises sammen til nødvendig total lengde.

Olimb Rørfornying er den største aktøren i Norge på rehabilitering av kummer. Gjennom mange år har vi tettet og forbedret utallige kummer med ulike metoder. De senere årene har vi utført mer enn 100 installasjoner av strømpekummer, som er en fullstendig rehabilitering av kummen.

Slik gjøres det:

  1. En formsydd glassfiberstrømpe blir senket ned i kummen og blåst opp til den sitter tett mot veggene.
  2. Deretter blir den herdet med UV-lys.
  3. Fra strømpen er på plass nedi kummen, tar det kun cirka 30 minutter før den er ferdig herdet.
  4. Olimbs operatører kan deretter skjære rent i kumbunnen og frese ut åpninger i sidene til gren.
  5. Bunn og renne i kummen blir renovert i egen prosess med betongprodukter (vanligst) eller glass-/polyesterprodukter

Vann over vei og bane som følge av store nedbørsmengder og avrenning fra fjellsider er en alvorlig utfordring mange steder i Norge. Ofte er tette og dårlige stikkrenner en grunn til at overvann ikke ledes som det skal under veier og jernbanefyllinger.

Tradisjonelt blir utdaterte stikkrenner gravd opp og byttet ut, med de ulemper dette medfører for folk og ferdsel mens arbeidet pågår. Men det finnes også gravefrie alternativer. Med strømperenovering kan stikkrenner og kulverter inntil 2200 mm i diameter fornyes mens trafikken går som normalt.

Slik gjøres det:

  1. Strømpeforingen blir dimensjonert og produsert i henhold til de belastningene det blir utsatt for, med en forventet levetid på minst 100 år.
  2. Det nye røret inni stikkrennen får tilnærmet samme innvendige diameter som det gamle, og ledningens kapasitet opprettholdes.
  3. Gjennomstrømmingsevnen blir betydelig bedre med den nye, slette overflaten inni renna.

Hvorfor velge Olimb Rørfornying?

Logo Oslo kommune

– Vi er kjempefornøyde med Olimb Rørfornyings gjennomførelse av et svært vanskelig prosjekt. Dere strekker dere litt lenger, og det hadde vi ikke klart oss uten.

Pål Aanstad, Prosjektleder Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune (Oslo VAV)

Logo Drammen kommune

– Drammen kommune skal ivareta miljøet, og det gjør denne metoden. Strømperenovering er både skånsomt og ordner problemet raskt.

Svein Erik Kjeksrud, Byggeleder Drammen Kommune

– Porsgrunn kommune er veldig positive til å bruke denne metoden for å renovere rør inne i bygg. Vi har jo bygg i alle aldersgrupper, både gammel bygningsmasse og mye nytt. Rørfornying er både tidsbesparende, kostnadsbesparende og miljøvennlig.

Morten Ødegaard, Prosjektleder ved Bygg- og eiendomsdrift, Porsgrunn Kommune

Logo Tvedestrand kommune

– Vi antar at kostnaden hadde blitt 6-7 ganger høyere om vi hadde gravd, så vi kommer garantert til å bruke mer gravefrie metoder fremover. Vi er også veldig fornøyd med gjennomføringen og kommunikasjonen med Olimb.

Bjørnar Valle Nygårdseter, driftsingeniør for vann og avløp i Tvedestrand kommune

Logo Bergen kommune

– Gjennomføringen av prosjektet har vært veldig ryddig og effektiv. Vi ser NoDig som en kjempegevinst som gir minimalt av inngrep i forhold til å grave i sentrumsnære strøk og boligstrøk.

Arne Rolland, prosjektleder Bergen Vann

Logo Gjøvik kommune

– Vi slapp å grave så dypt og så mye, som vi måtte gjort om ledningene skulle vært skiftet ut fysisk. Det er tidsbesparende og kuttet kostnader. I tillegg var dette en klar fordel for publikum, som ofte blir utålmodige når arbeide må gjøres.

Erik Haganæs, anleggsleder Gjøvik kommune

Logo Statens vegvesen

– Rørfornying viste seg å være en svært god løsning for oss i dette prosjektet, og det er absolutt interessant for oss med tanke på framtidige prosjekter også.

Jarle Johansen, byggeleder Statens Vegvesen

Kontakt oss

Spør oss om alt du lurer på om gravefri ledningsfornyelse, stort eller smått.

Hos oss er gode råd alltid gratis.

Svein Rune Myhre

Svein Rune Myhre

Salgs- og produktsjef Offentlig VA

Ring 913 61 736 Skriv til oss